کد مطلب:289459 شنبه 1 فروردين 1394 آمار بازدید:144

کشته شدن شیطان
همانگونه كه در قرآن كریم آمده است، شیطان از سجده بر انسان خودداری كرد (حجر/31) و از درگاه خداوند رانده شد (حجر/34). در این هنگام او از خداوند درخواستی كرد:

«قالَ رَبِّ فَأنظِرْنی إلی یَومِ یُبْعَثونَ (حجر/36)

:گفت: پروردگارا! مرا تا روز رستاخیز مهلت ده (و زنده بگذار!)».

خداوند در پاسخ او:

«قالَ فَإنّكَ مِنَ الْمُنْظِرینَ - إلی یَوْمِ الْوَقْتِ الْمَعْلومِ (حجر/37و38) فرمود

:تو از مهلت یافتگانی! (امّا نه تا روز رستاخیز، بلكه) تا روز و وقت معیّنی.»

از این تعبیر معلوم می شود در خواست شیطان، اجابت نشده است، و طبق فرموده امامان علیهم السّلام منظور از روز وقت معیّن، وقت ظهور امام قائم (عج) است.

بنابر این شیطان در این وقت كشته می شود یا می میرد.

در روایات می خوانیم، شخصی در مورد جمله

«یَوْمِ الْوَقْتِ الْمَعْلومِ»

كه در آیه مذكور آمده از امام صادق علیه السّلام سؤال كرد، امام علیه السّلام فرمود:

«وقتی كه قائم (عج) ظهور كند و به مسجد كوفه بیاید، در این مسجد، شیطان به حضور آن حضرت می آید و زانو به زمین می زند و می گوید:

«یا وَیْلَهُ مِنْ هذَا الْیَوْمِ

: وای از این روز».

آنگاه امام قائم (عج) موی پیشانی شیطان را می گیرد و گردنش را می زند و او را به هلاكت می رساند، این روز وقت معلوم، (در آیه مذكور) است. («اثباة الهداة»، ج7، ص101)

بنابر این شیطان كشته می شود، ولی در اینجا این سؤال پیش می آید: پس دیگر مردم آزادی در اراده ندارند و همچون فرشتگان مجبور به اطاعت خدا خواهند بود؟

خیر، آزادی اراده و اختیار از انسانها گرفته نمی شود، منظور از كشتن شیطان این است كه ریشه های فساد و عوامل انحراف و ظلم و جور در عصر درخشان حكومت امام عصر (عج) نابود می گردد و به جای آن عقل و ایمان حكومت می كند، چنانكه در حدیث دیگری نیز می خوانیم:

«در صحف ادریس پیامبر علیه السّلام آمده: تو ای شیطان! تا زمانی كه مقدّر كرده ام كه زمین را در آن زمان از كفر و شرك و گناه پاك سازم، مهلت داده خواهی شد، ولی در این زمان (به جای تو) بندگان خالص و پاكدل و با ایمان روی كار آیند آنها را خلیفه و حاكم زمین می كنم و دینشان را استوار می سازم، كه تنها مرا می پرستند و هیچ چیز را شریك من قرار نمی دهند، در آن روز است كه تو (شیطان) و همه لشكریانت از پیاده و سواره را نابود می نمایم» («بحار الانوار»، ج 52، ص 384)

توضیح بیشتر اینكه كشته شدن و نابودی شیطان همانند كشته شدن و نابودی انسان نیست، شیطان مانند بشر جسم ندارد كه كشته شود، كشته شدن او در مورد بالا، همان قطع نفوذ او و مرگ حكومت و تزویر او می باشد. («حضرت مهدی (عج)، فروغ...»، ص 132)

كعبه رجوع شود به واژه: مكّه